Nederlands



Bitcoin: de Zwarte Zwaan op de Euro Markt


De invoering van de euro in 2002 werd ondersteund door een systeem van centrale banken die een hoge mate van zelfstandigheid genoten. De ECB werd in feite ontworpen om de stabiliteit van de euro te bevorderen zonder verstoring door beleidsmakers. Het idee was dat het opbouwen van vertrouwen in deze nieuwe valuta voor de lange termijn de hoogste kans van slagen zou hebben met een onafhankelijke instelling.

De beslissing van de Eurozone deze week om belasting te heffen op Cypriotische spaarrekeningen, was een politieke beslissing en geen technische. Misschien is deze keuze gemaakt om de de devaluatie van de Euro te stimuleren; misschien was het gewoon een poging om Russisch kapitaal te laten meebetalen aan de Euro-crisis. Het maakt niet uit. Het was een politieke beslissing en een gebroken belofte die het vertrouwen van de burgers ten aanzien van de Euro naar de bodem heeft doen afdalen.



Dit soort politieke beslissing kunnen echter onverwachte gevolgen hebben. Toen de Italiaanse regering in 1992 een belasting heeft geheven op bankdeposito's, was de eerste reaktie van de Italiaanse burgers om hun geld dan maar onder het matras te bewaren, tot grote vreugde van het dievengilde. Op dat moment was er geen alternatief. Hoe anders is de situatie nu.

De zoekopdrachten van Google van de afgelopen week laten zien dat het bewustzijn van de Europeanen ten aanzien van de zogenaamde alternatieve crypto valuta steeds groter wordt. Bitcoins worden steeds serieuzer genomen als mogelijke bescherming van het appeltje voor de dorst, in plaats van het matras. Spanjaarden en andere leden van de Euro gemeenschap zijn begonnen met het investeren in deze nieuwe valuta, die bovendien de privacy biedt dat niemand kan vertellen hoe rijk je bent of niet.

Het lijkt er op dat Bitcoins de Zwarte Zwaan van de Euro Markt worden. Dit is niet de reaktie waar de overheid op had gerekend...

No comments:

Post a Comment